Astroloski kutak
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Zadnje teme
» rak skorpija black magic woman
Sta je astrologija? I_icon_minitimeSre Mar 16, 2016 8:33 pm od anjaaaa

» Da li ce mo biti ponovo zajedno
Sta je astrologija? I_icon_minitimeNed Jan 31, 2016 10:33 pm od Je_lena

» Opis bračnog partnera u natalnoj karti
Sta je astrologija? I_icon_minitimeSub Jan 16, 2016 1:32 pm od Lena90

» Tranzit Saturna
Sta je astrologija? I_icon_minitimeSre Dec 09, 2015 10:32 pm od tina11

» Lavica/vaga
Sta je astrologija? I_icon_minitimeUto Dec 08, 2015 6:19 pm od Wisnjica

» Vaga/Strelac
Sta je astrologija? I_icon_minitimePon Dec 07, 2015 5:51 pm od Hirurg_u_pokusaju

» Njih dvoje :)
Sta je astrologija? I_icon_minitimeNed Nov 29, 2015 5:01 pm od the.dangerous.one

» Lunarni za decembar
Sta je astrologija? I_icon_minitimeSub Nov 28, 2015 9:53 pm od Taja93

» X kuca u TA
Sta je astrologija? I_icon_minitimePet Nov 27, 2015 11:26 pm od Arahnna


Sta je astrologija?

Ići dole

Sta je astrologija? Empty Sta je astrologija?

Počalji od Admin Sre Avg 19, 2015 2:01 am

Naizgled jednostavno pitanje na koje se može dati jednostavan odgovor. Ipak,  ovo je jedno od onih pitanja gde ne možemo napraviti definiciju u jednoj rečenici bez da tu rečenicu detaljnije objasnimo.
Nekada, pojam i predmet astrologije bili su sasvim jasni svakom astrologu. Jednostavno, astrolog nije mogao da se bavi astrologijom, a da prethodno nije u potpunosti razumeo šta je zapravo astrologija, kako funkcioniše, čega je deo i koji je, na kraju krajeva, njen cilj. Danas je to drugačije.

Onih koji su astrologiju osporavali, uvek je bilo, čak i pre 2000 godina. O tome nam svedoče dela drevnih astrologa koji su svoje spise započinjali odbranom astrologije i objašnjavanjem njenog principa protivnicima i skepticima, kao što su to činili čuveni Firmik ili Bonati . Većina onih koji su osporavali astrologiju i njenu moć, tražili su konkretne, naučne dokaze kojima bi se potkrepile astrološke definicije i pravila, pa i ona čuvena hermetička maksima „kako gore, tako i dole“[1]. U tom smislu, ništa se nije promenilo ni do današnjih dana.Nauka ili ne?


Najveći broj astrologa, astrologiju smatra naukom. Tako, kada se saopštava definicija astrologije, ona obično počinje sa „Astrologija je nauka koja…“ . Ovo je i tačno i netačno. Ako posmatramo iz ugla nekog ko se astrologijom bavi, ko je godinama proučava i shvata njenu širinu i kompleksnost, i ako se osvrnemo na ono šta je astrologija predstavljala u nekim davnim vremenima, svakako ćemo reći da je u pitanju jedna velika nauka. Takođe, astrologija je u poređenju sa nekim naukama poput filozofije, mnogo egzaktnija. Ipak, ako posmatramo iz ugla nekog kome je astrologija strana, ko poseduje um okrenut čistoj nauci i logici, definicija astrologije kao nauke nije dobra.


Vraćajući se u prošlost, naići ćemo na paradoks koji je sadržan i u samom korenu reči astrologija: astro (zvezda) i logos (nauka) ; otuda definicija da je astrologija zapravo nauka o zvezdama iako to nije. Reč logos ( λόγος ) zapravo ima daleko više značenja, a jedno od tih značenja je i Božiji um.  Tako astrologija zapravo predstavlja instrument spoznaje božanskog uma, a kako smo mi deo božanske kreacije, onda je astrologija instrument spoznaje i nas samih.

U tim davnim vremenima, to je bilo prihvatljivo jer je astrologija bila neodvojiva od astronomije i neko ko se bavio astrologijom nije bio nazivan astrologom već astronomom. Opet, većina tih drevnih astronoma, bili su vrsni filozofi ili su svoja učenja bazirali na učenjima vrsnih filozofa, a filozofija jeste majka svih nauka i svi temelji astrologije upravo počivaju na temeljima filozofije, tačnije prve filozofije (prima philosophia) koja se bavila istraživanjem najviših principa prirode i saznanja.

Kako je vreme prolazilo, postepeno je dolazilo do sve većeg udaljavanja astrologije i astronomije, pa se one konačno odeljuju u XV veku, a napredovanjem nauke posebno fizike i astronomije, stvorio se nepromostiv jaz između astrologije i nauke, te tako danas astrologija nema nikakav kredibilitet u očima naučnika. Naravno, to nije sprečilo neke umove poput Keplera, da joj posvete dužnu pažnju.

Astrologija je zapravo veština pomoću koje astrolog, praćenjem kretanja nebeskih tela i tumačenjem simbolike koju takva kretanja nose projektovana u nekoj astrološkoj karti, može da sagleda događaje iz prošlosti, ali i da predvidi događaje u budućnosti.  Reč veština možemo zameniti i nekim drugim rečima poput metafizička disciplina ili metod divinacije ili rečju koja je u srednjem veku i renesansi bila široko rasprostranjena – umetnost.

Naučnici koji uporno insistiraju na tome da astrolozi objasne i dokažu astrologiju kao nauku, poseduju ne malu dozu licemerja jer ni savremena nauka nema odgovore na mnoga pitanja niti ima konkretne dokaze koji idu u prilog ispravnosti nekih naučnih tvrdnji.  Veliki prasak, evolucija čoveka i naše planete i mnoge druge stvari koje se uče u školama, nemaju nikakvu potporu, nemoguće ih je dokazati ili praktično primeniti. Zbog čega se onda apsolutna dokazivost zahteva od astrologije? Verovatno zbog toga što astrologija iznova i iznova dokazuje da funkcioniše, da je veoma primenjiva i ima visoku upotrebnu vrednost. Time se mnoge nauke ne mogu pohvaliti.
Admin
Admin
Admin

Broj poruka : 685
Datum upisa : 15.08.2015
Godina : 28

https://astropredvidjanja.serbianforum.info

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu